Gokverslaving

Gokverslaving:

Wie waagt niet eens een gokje? Miljoenen Nederlanders doen mee aan de Staatsloterij of de Postcodeloterij. Allemaal weten we dat de kans dat we iets winnen uiterst gering is en toch dromen we allemaal van een grote prijs. Gokken wordt geassocieerd met plezier, ontspanning en opwinding. Maar wat als gokken dwangmatig wordt en je schulden moet maken om je gokverslaving te bekostigen?

Wanneer wordt gokken een gokverslaving?

De spanning brengt de gokker in een soort roes die te vergelijken is met andere verslavingen. Gokken via internet is nauwelijks te controleren en je kunt er 24 uur per dag mee bezig zijn. Ook poker- en bingo competities worden in toenemende mate gehouden. De neiging bestaat elke keer om je verlies goed te maken of winst te vergroten en een groot bedrag te winnen.

We onderscheiden drie fases:

  1. De winnende fase: het gokken gebeurt nog met plezier. Winst wordt echter niet als toeval gezien, maar als een prestatie. Verlies is domme pech dat verholpen kan worden.
  2. De verliezende fase: het gedrag is erop gericht om het verlies terug te winnen. Werk of gezin worden in toenemende mate verwaarloosd en er ontstaan meestal schulden. Plezier staat niet meer op de voorgrond.
  3. De wanhoopsfase: de gokker is volledig in beslag genomen, raakt sociaal geïsoleerd en kan crimineel gedrag gaan vertonen.