Seksverslaving

Seksverslaving

De behoefte aan seks is één van de oerinstincten van de mens. Het zit in onze genen opgesloten. Seks geeft een gevoel van genot, blijdschap. Dit wordt veroorzaakt doordat de hersenen dopamine en adrenaline aanmaken. Zonder dat we er misschien van bewust zijn, vinden er allerlei chemische reacties plaats in onze hersenen. Zowel vooraf als tijdens de seks.

Wanneer sprake van seksverslaving?

Als er sprake is van een dwangmatige, obsessieve behoefte aan seks, dan is er sprake van seksverslaving. Ook een dwangmatige manier om seksualiteit of intimiteit te vermijden kan hierbij een rol spelen.

Seksverslaving:

– Is een progressieve aandoening. De symptomen worden steeds erger, vaker, extremer.

– Speelt zich meestal in het geheim af. Niemand in de omgeving weet er iets van af.

– Het speelt zich op lichamelijk, emotioneel en spiritueel vlak af. Het kan je leven compleet gaan beheersen.

Gevolgen van seksverslaving:

Uitingsvormen van een seksverslaving zijn juridisch strafbaar. Vaak geeft een seksverslaafde veel geld uit aan sekslijnen en prostitutie, met als gevolg dat geld geleend of gestolen moet worden om de verslaving te bekostigen. Met de opkomst van internet is het financieel gevaar verminderd, echter het gevaar dat het pas heel laat opgemerkt wordt, is veel groter geworden. Hoe langer de verslaving duurt, hoe moeilijker het wordt om een normale seksuele relatie en intimiteit toe te laten. Vaak gaat een seksverslaving ook samen met overmatig gebruik van middelen zoals cocaïne- en alcohol.