Alcoholverslaving

Alcoholgebruik is in onze maatschappij algemeen geaccepteerd. We hebben over het algemeen een goed gevoel bij het drinken van alcohol en associëren het met gezelligheid. Dat wordt van kinds af aan al opgeslagen in onze hersenen. Onaangename situaties, gedachten en gevoelens kunnen weg gedronken worden. Veel mensen drinken jarenlang gevaarlijk veel, maar weten indien nodig van de drank af te blijven. De grens tussen gezelligheids- en probleemdrinker is zeer vaag.

Van probleemdrinken naar alcoholverslaving:

Ongemerkt verschuift de grens van probleemdrinken naar alcoholmisbruik of alcoholisme. Het verlangen naar drank is dan zo groot dat de gezondheid, het gezin, het werk of sociaal leven er onder lijdt.

  • Er is altijd een reden om te gaan drinken en je kunt niet stoppen na een paar glazen.
  • Er treden relatieproblemen op, afspraken worden niet nagekomen.
  • Er ontstaat ziekteverzuim, vereenzaming, verwardheid, schaamte, geheugenverlies, depressie en andere lichamelijke klachten.
  • Je wilt misschien wel, maar je kunt niet meer stoppen. Hoewel je dat altijd voor de buitenwereld zult ontkennen.

Alcoholverslaving en erfelijkheid:

Alcoholverslaving is vaak erfelijk bepaald. Daarnaast blijkt dat alcoholverslaving veel voorkomt bij jongeren waarvan de opvoeders zich tolerant opstellen ten opzichte van alcohol. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat jongeren met verslaafde ouders 40% kans hebben om een alcoholverslaving te ontwikkelen.

Gevolgen van alcoholverslaving

Veel alcohol heeft een verwoestend effect op de alvleesklier, de lever, pancreas, het hart (infarct, stilstand, stoornissen) en hersenen (Korsakov, geheugenverlies, dementie, infarct). Verder kan het levercirrose en hepatitis B veroorzaken. Alcoholisme leidt tot de dood als het niet professioneel behandeld wordt.

Voor informatie & het maken van een afspraak?

Neem contact op